ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΑΡΧΙΚΗ / ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ιστορικό

Ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης , ιδρύθηκε το 1922 μετρώντας 100 χρόνια ζωής μέχρι σήμερα, γεγονός που τον κατατάσσει στην κορυφή της λίστας αρχαιότητας και ιστορικότητας.

Την εποχή που ιδρύθηκε ο ιστορικός Σύλλογός μας, η θέση του επαγγέλματος του Μεσίτη στην κοινωνία υπήρξε περίοπτη με κύρος και υπόληψη.

Τα Ιστορικά στοιχεία του αρχείου του ΣΜΑΣΘ αποτελούν απόδειξη των προαναφερόμενων σχολίων καθώς επίσης κι αληθινό Κεφάλαιο- Περιουσία με τις πληροφορίες που παρέχουν για την Θεσσαλονίκη εκείνης της εποχής.

Πολλά μέλη -εκτός των Ελλήνων- του Συλλόγου μας πριν από τον πόλεμο, ήταν Αρμένιοι κι Εβραίοι.

Αρκετά έγγραφα, που διασώζονται ακόμα, είναι γραμμένα τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Εβραϊκά. Οι Αδειούχοι Μεσίτες ασχολούνταν κατά κύριο λόγο με σοβαρές υποθέσεις, αφού οι περιουσιακές συναλλαγές στις γειτονιές ήταν περιορισμένες, οι άνθρωποι γνωστοί μεταξύ τους και η πληροφόρηση για τα ακίνητα άμεση. Ο πρώτος νόμος περί μεσιτείας απαιτούσε, για να μπορέσει κάποιος να αποκτήσει την άδεια του Μεσίτη, να έχει "Απολυτήριο Γυμνασίου". Αναλογιστείτε τι σήμαινε αυτό για την Θεσσαλονίκη της εποχής εκείνης, όπου ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, ήταν αναλφάβητοι.

Στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν, η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού καί της ζήτησης ακινήτων έκανε άλλους ανθρώπους, που λόγω της θέσης ή καί του επαγγέλματος (κουρείς, δημοσίους υπαλλήλους κτλ), να κάνουν τους μεσίτες. Τα μέλη του Συλλόγου, σε μία προσπάθεια για αύξηση της αξιοπιστίας του Μεσίτη προς το κοινωνικό σύνολο, επέβαλαν από νωρίς την θέσπιση κοινά αποδεκτών τρόπων άσκησης της μεσιτείας.

Η πολιτεία κατανοώντας τις ικανότητες που πρέπει να έχει ο Μεσίτης για να μεσολαβεί σε πολύ σημαντικές συμφωνίες μεταξύ των πολιτών, κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών ψήφισε Νόμους και διατάγματα που ρύθμιζαν το επάγγελμα.

Πρόσφατα καί μάλιστα Πρωτοπορώντας πανελλήνια, ο "Σύλλογος Κτηματομεσιτών Θεσσαλονίκης" με πρωτοβουλία μελών του Συλλόγου, δημιούργησε και στηρίζει την νέα ειδικότητα‘’ Κτηματομεσίτης – Διαχειριστής Ακίνητης Περιουσίας ‘’ διετούς διάρκειας στα ΙΕΚ όλης της χώρας προωθώντας έτσι την αναβάθμιση του κλάδου με νέους και καταρτισμένους Μεσίτες.

Ήδη αποφοιτούν "πτυχιούχοι κτηματομεσίτες" γεγονός το οποίο μας κάνει πραγματικά υπερήφανους.

Επόμενος στόχος είναι η δημιουργία τμημάτων Real Estate στα οικονομικά Πανεπιστήμια της χώρας.

Επίσης με πλήθος δωρεάν επιμορφωτικών σεμιναρίων στα ΚΕΚ κάθε χρόνο για τα μέλη του Συλλόγου, δημιουργούμε δυνατότητες συνεχούς επιμόρφωσης των μελών.

Παράλληλα, προωθούμε τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα του Νομοθετικού πλαισίου ‘’περί μεσιτείας ‘’ από την Πολιτεία , προτείνοντας πιστοποίηση γνώσεων , ικανότητας και διαρκή έλεγχο των απασχολούμενων στην κτηματομεσιτική.

Σήμερα ο Σύλλογος με πάνω από 250 ενεργά μέλη, αναπτύσσεται υιοθετώντας κάθε σύγχρονο τρόπο προώθησης των μεσιτικών υπηρεσιών με γνώμονα πια την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών στο καταναλωτικό κοινό.

Επιθυμία μας είναι να εξελιχθούμε σε βασικό παράγοντα της οικονομικής ζωής της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας κατ’ επέκταση