ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΑΡΧΙΚΗ / ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ιστορικό

Ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης , όπως είναι ο πλήρης τίτλος ιδρύθηκε το 1922 και είναι από τα αρχαιότερα Σωματεία της χώρας.

To 1922 που ιδρύθηκε ο Σύλλογος μας, η θέση του Μεσίτη ήταν περίοπτη στην κοινωνία. Τα Ιστορικά στοιχεία του αρχείου μας είναι απόδειξη γι΄αυτό καί επίσης αποτελούν πραγματικό Κεφάλαιο με τις πληροφορίες που παρέχουν για την εποχή εκείνης της Θεσσαλονίκης. Πολλά μέλη του Συλλόγου μας πρίν από τον πόλεμο εκτός των Ελλήνων, ήταν Αρμένιοι καί Εβραίοι. Αρκετά έγγραφα, που διασώζονται ακόμα, είναι γραμμένα τόσο στα Ελληνικά όσο καί στα Εβραϊκά. Οι Αδειούχοι Μεσίτες ασχολούνταν κατά κύριο λόγο με σοβαρές υποθέσεις, αφού οι περιουσιακές συναλλαγές στις γειτονιές ήταν περιορισμένες, οι άνθρωποι γνωστοί μεταξύ τους και η πληροφόρηση για τα ακίνητα άμεση. Ο πρώτος νόμος περί μεσιτείας απαιτούσε, για να μπορέσει κάποιος να αποκτήσει την άδεια του Μεσίτη, να έχει "Απολυτήριο Γυμνασίου". Αναλογιστείτε τι σήμαινε αυτό για την Θεσσαλονίκη της εποχής εκείνης, όπου ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, ήταν αναλφάβητοι.

Στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν, η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού καί της ζήτησης ακινήτων έκανε άλλους ανθρώπους, που λόγω της θέσης ή καί του επαγγέλματος (κουρείς, δημοσίους υπαλλήλους κτλ), να κάνουν τους μεσίτες. Τα μέλη του Συλλόγου, σε μία προσπάθεια για αύξηση της αξιοπιστίας του Μεσίτη προς το κοινωνικό σύνολο, επέβαλαν από νωρίς την θέσπιση κοινά αποδεκτών τρόπων άσκησης της μεσιτείας.

Η πολιτεία κατανοώντας τις ικανότητες που πρέπει να έχει ο Μεσίτης για να μεσολαβεί σε πολύ σημαντικές συμφωνίες μεταξύ των πολιτών, κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών ψήφισε Νόμους και διατάγματα που ρύθμιζαν το επάγγελμα.

Πρόσφατα καί μάλιστα Πρωτοπορώντας πανελλήνια, ο "Σύλλογος Κτηματομεσιτών Θεσσαλονίκης" με πρωτοβουλία μελών του Συλλόγου, δημιούργησε και στηρίζει την νέα ειδικότητα‘’ Κτηματομεσίτης – Διαχειριστής Ακίνητης Περιουσίας ‘’ διετούς διάρκειας στα ΙΕΚ όλης της χώρας προωθώντας έτσι την αναβάθμιση του κλάδου με νέους και καταρτισμένους Μεσίτες.

Ήδη αποφοιτούν "πτυχιούχοι κτηματομεσίτες" γεγονός το οποίο μας κάνει πραγματικά υπερήφανους.

Επόμενος στόχος είναι η καθιέρωση τμημάτων REAL ESTATE στα οικονομικά Πανεπιστήμια της χώρας.

Επίσης με πλήθος δωρεάν επιμορφωτικών σεμιναρίων στα ΚΕΚ κάθε χρόνο για τα μέλη του Συλλόγου, δημιουργούμε δυνατότητες συνεχούς επιμόρφωσης των μελών.

Παράλληλα, προωθούμε τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα του Νομοθετικού πλαισίου ‘’περί μεσιτείας ‘’ από την Πολιτεία , προτείνοντας πιστοποίηση γνώσεων , ικανότητας και διαρκή έλεγχο των ασχολουμένων με τα μεσιτικά.

Σήμερα ο Σύλλογος με πάνω από 1000 ενεργά μέλη, έχοντας στην κατοχή του ιδιόκτητα γραφεία, μηχανοργάνωση και μόνιμο προσωπικό, αναπτύσσεται υιοθετώντας κάθε σύγχρονο τρόπο προώθησης των μεσιτικών υπηρεσιών με γνώμονα πια την παροχή σωστών υπηρεσιών στο καταναλωτικό κοινό καί εξελίσσεται από μικρό Σωματείο σε παράγοντα της οικονομικής ζωής της Θεσσαλονίκης καί της Βόρειας Ελλάδας.